×


1. Wordt biefstuk niet minder mals door het invriezen en vacuüm verpakken?

2. Waarin onderscheiden jullie je?

3. Hoe worden de Herefords verzorgd?

4. Waar hebben de koeien geleefd?

5. Komen de koeien nooit in een stal, ook al is het heel slecht weer?

6. Wat is het verschil tussen deze koeien en andere koeien?

7. Kunt u wat meer vertellen over het slachten van de koeien?

8. Hoe oud worden de Herefords?

9. Is het vlees biologisch?

10. Wat bepaalt de smaak van het vlees?

11. Waarom is grasgevoerd gezonder dan graangevoerd?

12. Hoelang wordt het vlees gerijpt?

13. Hoeveel vlees zit er in een pakket?

14. Waarom vlees in een pakket en niet in losse onderdelen?

15. Hoe weet ik precies de inhoud van het pakket?

16. Hoe lang doe ik met bijv. een pakket van 5 kg?

17. Waarom wordt het vlees vooral in pakketten verkocht?

18. Wat kost het pakket?

19. Past het pakket in mijn vriezer?

20. Hoe ontdooi ik het vlees het beste?

21. Gaat de kwaliteit van het vlees niet achteruit als ik het lang bewaar in de diepvries?

21. Hoe lang duurt het om het vlees te bereiden?

 
1. Wordt biefstuk niet minder mals door het invriezen en vacuüm verpakken?

In het algemeen kan gesteld worden dat het vacuüm verpakken en invriezen van biefstuk nauwelijks kwaliteitsverlies oplevert. Soms kan het de malsheid zelfs ten goede komen. Malsheid is voornamelijk afhankelijk van geslacht, leeftijd, ras, voer, manier van slachten, rijping en verwerking van het vlees. De runderen worden bij ons niet afgemest ( afmesten = bijvoeren speciaal voor de slacht). Dit is een bewuste keus en heeft waarschijnlijk wel enig invloed op de malsheid van het vlees, maar niet op de smaak. Sommige slachthuizen werken zeer snel. De runderkarkassen krijgen daar niet of nauwelijks de kans om te besterven. Bij deze zogenaamde warme verwerking worden karkassen uitgebeend en worden de vleesproducten binnen enkele uren verpakt en ingevroren. Deze manier zorgt voor een  ongewenste taaiheid, omdat de rigor mortis (lijkstijfheid) nog niet is ingetreden. Bij onze slager wordt het vlees pas verpakt nadat de rigor mortis is ingetreden. Net als met wijn heb je met vlees heel veel keuze in smaken. Er zijn naar schatting 600 verschillende smaken te ontdekken in rundvlees. De verschillende runderrassen zoals Angus, Hereford, Charolais, Wagyu, Belgische dikbil , etc, .. hebben allemaal hun eigen specifieke smaak. Daarnaast is de omgeving belangrijk waarin het rund leeft en de voeding. De wijze van afmesten is belangrijk voor een goede marmering van het vlees. Tenslotte kan rundvlees gerijpt zijn. Het rijpen van rundvlees is als het laten besterven van wild; het vlees wordt malser en krijgt meer smaak. Bij onze slager worden de runderen extra gerijpt Als iemand een biefstuk van een dikbil gewend is (kunstmatig vetgemest)  en deze persoon eet een biefstuk van bijvoorbeeld de Hereford uit de natuur (niet gemest) dan zal hij/zij dit als minder mals ervaren. De smaak daarentegen zal in het algemeen ten gunste komen van de Hereford. Een Hereford rund uit de natuur is een natuurproduct en de kwaliteit is nooit exact hetzelfde. Een dag van tevoren in de koelkast laten ontdooien is bij biefstuk heel belangrijk. Ook minimaal één uur ( liefst 2 uur) van te voren uit de verpakking halen is belangrijk (ook voor de kleur).  Na ontdooing kan er wel wat vocht overblijven, maar dit zal de smaak en malsheid van het vlees niet beïnvloeden.

2. Waarin onderscheiden  jullie je?

Wij denken in de eerste plaats aan het welzijn van de dieren en proberen de consument meer natuurvlees te laten eten. Dit is natuur(lijk) gezonder en lekkerder. Welzijn voor dieren betekent voor ons het aanbieden van zorg, waardoor de dieren onder natuurlijke omstandigheden in kuddes kunnen leven, zonder stress. De dieren kunnen zich in grote lijnen gedragen alsof ze in de vrije natuur leven. De dieren krijgen pas medicijnen als het echt nodig is om lijden te voorkomen.

3. Hoe worden de Herefords verzorgd?

De dieren leven in de natuur en hebben in verhouding weinig verzorging nodig. Het kalveren doen de koeien zonder hulp van mensen. Bij veel vleesrassen verloopt het kalveren met een keizersnede, omdat het geboortekanaal van de dieren door het vele doorfokken te nauw is geworden. Dat is gelukkig niet het geval bij de Herefords waar we mee werken. Soms  moet de kudde gevangen worden. Dat gebeurt in een zogenaamde vangkraal. Het vangen is nodig omdat de kudde van tijd tot tijd gesplitst moet worden.

4. Waar hebben de koeien geleefd?

De koeien leven buiten in de open lucht in kuddes in natuurgebieden of stukken land die door gemeentes ecologisch worden bijgehouden. De koeien leven in de natuurgebieden Vreugderijkerwaard aan de IJsel en het Harderbos bij het Veluwemeer en worden verzorgd door Harry Teuben en uiteindelijk geslacht door Henk Jonkers te Est of Herman ter Weele uit Oene, beide slagers met veel respect voor het dier en het vak. De koeien zijn gemiddeld 6-8 jaar als ze worden geslacht

5. Komen de koeien nooit in een stal, ook al is het heel slecht weer?

Nee. De Herefords koeien kunnen goed tegen warm en koud weer en lopen in principe altijd buiten. Soms is er een noodsituatie, bijvoorbeeld hoogwater, en moeten ze even op stal. Maar buiten is altijd beter; daar willen we ze zien.

6. Wat is het verschil tussen deze koeien en andere koeien?

De Hereford koe wordt uitsluitend voor het vlees gehouden en worden in principe geheel met rust gelaten. Ze hebben een heel vriendelijk karakter en zijn bijna nooit ziek. Deze dieren worden op een hele andere manier gehouden dan de meeste koeien. Ze lopen namelijk altijd buiten in natuurgebieden om daar het 'gras te maaien'. Onze koeien leven op een manier die dicht bij de natuur staat. 

7. Kunt u wat meer vertellen over het slachten van de koeien?

De dieren worden door Harry Teuben zelf naar de slager gebracht. Onze slager is zo ingericht dat dit proces met zo min mogelijk stress gepaard gaat. De dieren worden eerst rustig naar het abattoir gebracht en vervolgens met een slagpen hersendood gemaakt. Dit wordt ‘verdoofd slachten’ genoemd. Het verdoven gaat zo snel dat de koeien er niets van voelen. Daarna begint het echte slachten. Bij ons gebeurt het slachten met veel rust en respect voor de dieren.

8. Hoe oud worden de Herefords?

De Hereford koe kan wel 16-18 jaar oud worden. Sommige van onze koeien worden dat ook. De mannelijke dieren en sommige vrouwelijke dieren gaan eerder naar de slager. Dan zijn ze meestal tussen de 3 en 8 jaar oud. Ze hebben dan normaal al meerdere kalveren voortgebracht. Gangbaar vleesvee haalt de 2 jaar meestal niet.

9. Is het vlees biologisch?

Jazeker. De boer, de slagers en de verkoopster is Skal gecertificeerd. Het vlees is biologisch gecertificeerd. Al hebben we het certificaat niet nodig, omdat het vlees afkomstig is van koeien uit de natuur die gegeten hebben van een onbespoten natuurgebieden. Biologisch vlees is duurder dan gemiddeld. Biologisch vlees kost meer omdat dieren langer verzorging nodig hebben, meer ruimte krijgen en biologisch voer eten. Ook groeien ze door de natuurlijke groei langzamer. Daardoor is de smaak gewoonlijk beter, ook al omdat ze heel gevarieerd eten met veel natuurlijke kruiden. Dit vlees is diervriendelijker en duurzamer dan dat biologisch vlees minimaal hoort te zijn. Onze kalfjes lopen 9-10 maanden bij de moeder. Bij een biologische koe is dat minimaal 3 maanden. Een biologische vleeskoeienhouder mag beperkt medicijnen gebruiken, Wij gebruiken in principe helemaal geen medicijnen. Onze koeien lopen het hele jaar buiten in de natuur. We zeggen dus met recht ‘beter dan biologisch!’.

10. Wat bepaalt de smaak van het vlees?

Net als met wijn heeft u met vlees heel veel keuze in smaken. Er zijn naar schatting 600 verschillende smaken te ontdekken in rundvlees. De verschillende runderrassen zoals Angus, Hereford, Charolais, Wagyu, Belgische dikbil etc, etc.. hebben allemaal hun eigen specifieke smaak. Daarnaast is de omgeving waarin het rund leeft en de voeding heel belangrijk. Tenslotte kan rundvlees gerijpt zijn. Het rijpen van rundvlees is als het laten besterven van wild; het vlees wordt malser en krijgt meer smaak.

11. Waarom is grasgevoerd gezonder dan graangevoerd?

In gras zitten alle voedingstoffen die een koe nodig heeft. Graan is een product waardoor de koe sneller in omvang toeneemt. De koeien waar ons vlees van afkomstig is hebben alleen gras gegeten, geen graan en is daarom duurzamer. Daarnaast is grasgevoerd vlees ook gezonder om te eten door de samenstelling. Het bevat onder andere meer omega-3-vetzuren.

12. Hoelang wordt het vlees gerijpt?

Normaal worden de karkassen één week in een koelcel gerijpt. Onze koeien ± 12-16 dagen waardoor het vlees rijper en malser wordt.

13. Hoeveel vlees zit er in een pakket?

U kunt kiezen uit een 5 kilo pakket of een 10 kilo pakket. Soms kunt u gebruikt maken van een starters- of introductiepakket van 3 kilo. Biologisch vlees is een natuurproduct en het gewicht per portie kan verschillen. Per product of pakket kan het gewicht afwijken van het gewicht vermeld in de website, maar deze is altijd hetzelfde of hoger. 

14. Waarom vlees in een pakket en niet in losse onderdelen?

Het streven is zoveel mogelijk van de koe te gebruiken. Al het vlees wordt evenredig verdeeld in pakketten, waardoor alles wordt benut.

15. Hoe weet ik precies de inhoud van het pakket?

Per pakket wordt precies de inhoud op onze website vermeld. Hierdoor weet u precies wat u krijgt. Al het vlees wordt per twee verpakt. Maar hoe weet ik welk vlees het is?

Elk afzonderlijk pakje vlees is gestickerd met alle relevante informatie over  invriezen en bewaren. Al het vlees in de doos is van één koe en het registratienummer staat zelfs op een sticker vermeld. Transparanter kan het niet. Bij de worstjes en hamburgers worden biologische gedroogde kruiden en een heel klein beetje zout gebruikt om deze een goede smaak te geven zodat ze direct gebruikt kunnen worden. Al ons vlees is 100% lactosevrij!

16. Hoe lang doe ik met bijv. een pakket van 5 kg?

Ongeveer 24 maaltijden voor 2 personen. Dit betekent dat als u 3 maal in de week vlees consumeert, u er 8 weken mee doet. Uiteraard is dat afhankelijk van het aantal mensen waarmee u het pakket opeet en hoe vaak u rundvlees eet. Minimaal 40 porties topvlees voor minder dan € 75,-.

17. Waarom wordt het vlees vooral in pakketten verkocht?

Met de verkoop in pakketten voorkomen we dat populaire delen snel verkocht zijn en de minder populaire delen over blijven. De hele koe moet verkocht worden, dit noemt men ‘vierkantsverwaarding’. Dus we maken een gemiddelde marge op het gehele dier door zowel de courante als de incourante delen een functie te geven in producten.

18.  Wat kost het pakket?

In totaal weegt het vlees bij elkaar 5 kg of 10 kg. De prijs op dit moment is € 14,85 bij 5 kg en € 13,85 bij een 10 kilo pakket. Kijk maar eens in één van de supermarkten op de sticker van rundvlees, dan weet u dat u goed vlees voor een goede prijs hebt.

19. Past het pakket in mijn vriezer?

Er gaat ongeveer 10 kilo in één lade van uw vriezer.

20. Hoe ontdooi ik het vlees het beste?

Leg het vlees een dag van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast. Heeft u haast of bent u vergeten het vlees eruit te leggen, leg dan de bevroren producten met dichte verpakking in een pan met koud water. Na 15 minuten is het volledig ontdooid, zonder verlies van kwaliteit. Gebruik aub geen magnetron, omdat het vlees na gebruik taai is geworden.

21. Gaat de kwaliteit van het vlees niet achteruit als ik het lang bewaar in de diepvries?

Het vlees wordt door ons vacuüm verpakt. In deze verpakking is het vlees in de koeling twee weken houdbaar; het wordt er zelfs malser en smaakvoller van.  In de vriezer blijft het zeker een jaar lang goed zonder kwaliteitsverlies.

Ook belangrijk om over vacuüm verpakken te weten:

Door het onttrekken van lucht en daarmee zuurstof aan de verpakking van het product, kan het product iets van kleur veranderen. Dit is een volledig natuurlijk proces en het bewijs dat wij geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen toevoegen aan onze producten. Zodra je de vacuüm verpakking openknipt en er weer lucht bij komt, krijgt het product weer zijn originele kleur en geur terug. Er is dus niets mis met het product!

22. Hoe lang duurt het om het vlees te bereiden?

Riblappen2–2,5 uur
Sukadelapjes 3–3,5 uur
Stoofvlees 1–1,5 uur
Gehakt 20 min
Rosbief 20 min per 500 gram
Braadrollade 20 min per 500 gram
Rundersaucijs20 min
Tartaar10 min
Biefstuk10 min
Hamburgers10 min
Entrecôte5 min
Haasbiefstuk5 min
Kogelbiefstuk5 min
Runderpoulet3 uur
Mergpijp3 uur
Schenkel3 uur