Voorbereiding

Biefstuk moet op kamertemperatuur zijn. Haal daarvoor het biefstuk een uur van te voren uit de koelkast. Als het in de vriezer ligt haal het dan één dag van te voren eruit of leg het als het niet anders kan twee uur van tevoren in lauw water.

Gebruik een braadpan met een dikke bodem en het formaat wat past bij het aantal te bakken biefstukken. Neem zowel bakboter als een scheut olijf- of zonnebloem olie. Gebruik peper en zeezout.

Bereiding

Controleer voordat U begint of de biefstuk wel droog is. Eventueel droog deppen met een stukje keukenrol.

Wrijf de biefstuk beide kanten in met peper, maar nog niet met zout. Laat in de pan boter en een scheutje olie langzaam warm worden.

Bak de biefstuk 2 minuten aan elke kant (dicht schroeien met een temperatuur van gemiddeld 50-55 graden) voor een rosé gebakken biefstuk of langer of korter naar gelang je smaak. Mijn ervaring is dat men te lang bakt. Het vlees mag van binnen rood blijven.

U kunt controleren hoe doorbakken het vlees is door licht op het vlees te drukken (verend = kort gebakken, licht weerstand biedend = medium, stevig aanvoelend = doorbakken).

Prik nooit met een vork in de biefstuk maar gebruik een vleestang. Wanneer je er met een vork in prikt, dan lopen de sappen eruit en zal de biefstuk droger worden. Zorg ook dat je de biefstuk over de bodem van de pan in beweging houdt.

Wanneer de biefstuk de gewenste kleur heeft neem je `m uit de pan en bestrooi je de biefstuk met grof zeezout.

Laat even rusten

Laat de biefstuk vervolgens 2-4 minuten rusten voordat je `m opdient. Leg er een stukje aluminiumfolie overheen. Op deze manier kunnen de sappen zich verspreiden en heb je een mooi, mals stukje vlees.

Servering

Serveer het vlees op een warm bord, zodat de biefstuk niet te snel afkoelt.

Snijdt het vlees haaks op draadrichting. Dit kauwt beter.

Bestel vlees